Jaki wybrać materiał na płytki kuchenne?

Płytki są hitem zarówno w kuchniach na ścianie, jak i w celu stworzenia wspaniałego wykończenia podłogi. Jeśli projektujesz nową kuchnię, lub remontujesz obecną, tak czy inaczej, wybór najlepszych płytek ściennych i podłogowych może mieć kluczowe znaczenie dla powodzenia projektu.

Na ścianach płytki będą chronić miejsca pracy, w tym za płytą grzewczą przed zachlapaniem gorącym tłuszczem, a jako podłogi kuchenne są wytrzymałe, łatwe do czyszczenia i estetyczne. Płytki z kamienia naturalnego i kafelki sztuczne tworzą funkcjonalne i wspaniałe pokrycia ścian i podłóg. Istnieje ogromny wybór płytek odpowiednich do ścian i podłóg w kuchni. Zwykłe kafelki to najbardziej oszczędna opcja i najłatwiejsza w utrzymaniu.

Różne wzory i kolory, zarówno gładkie, jak i wzorzyste, oraz szereg różnych wykończeń oznaczają, że możesz stworzyć ulubiony schemat. Kamień naturalny jest droższym wyborem, ale odznacza się pięknem, trwałością i indywidualnością.

Kamienne płytki mają większe wymagania pielęgnacyjne, ale przestrzegaj zasad konserwacyjnych i możesz zachować piękny wygląd naturalnego kamienia przez wiele lat. Marmur, wapień, trawertyn, terakota i łupek najbardziej nadają się do ścian i podłóg w kuchni. Pamiętaj, że kamień naturalny musi być uszczelniony, aby go chronić, i należy go czyścić za pomocą specjalnych produktów przeznaczonych do pielęgnacji kamienia. Płytki ceramiczne mogą być stosunkowo niedrogim wyborem do kuchni. Są idealne na ściany, ale niektóre nadają się również jako płytki do kuchni podłogowe. Sprawdź, jakiej klasy płytki kupujesz, ponieważ kafelek wykonany z przeznaczeniem na ściany nie wytrzyma ruchu w pomieszczeniu takim jak kuchnia i zacznie pękać. Płytki ceramiczne nie wymagają uszczelnienia i są łatwe do utrzymania w czystości. Płytki porcelanowe są wypalane w wyższej temperaturze niż ceramika i mają wysoką gęstość, co czyni je bardzo wytrzymałymi. Z tego powodu często wybierane są do podłóg, mogą być również stosowane na ścianie.

admin