Pod koniec XIX wieku francuski chemik odkrył, że nienasycony kwas tłuszczowy można przekształcić w nasycony kwas tłuszczowy przez przepuszczanie wodoru przez podgrzewany olej roślinny w zamkniętym naczyniu.
Po całkowitym uwodornieniu stają się kwasem stearynowym. Komercyjne zastosowanie częściowo uwodornienia oleju sojowego rozpoczęto na początku XX wieku. Olej sojowy jest powszechnie stosowany do wyrobu majonezu, sosów do sałatek, margaryn i bezmlecznych śmietanek do kawy. Jest również podstawowym składnikiem wielu przetworzonych produktów spożywczych. Przetworzona żywność jest prawdopodobnie najbardziej szkodliwą częścią diety większości ludzi, przyczyniając się do występowania chorób i złego stanu zdrowia. Częściowo uwodorniony olej sojowy był jednym z głównych sprawców przetworzonej żywności ze względu na zawartość tłuszczów trans, substancję, która może zaszkodzić zdrowiu poprzez zwiększenie poziomu cholesterolu. Dlatego powinniśmy sięgać po jak najwięcej nieprzetworzonej. Zdrowa żywność do podstawa odżywiania się człowieka. Od samego początku powinniśmy dbać o prawidłowe elementy naszego jadłospisu, aby był on bogaty w składniki odżywcze. Odpowiednia dieta zapewni nam nie tylko zdrowie, ale i dobra samopoczucie, które będzie wzrastało, gdy będziemy w lustrze obserwować nasza nienaganną figurę.
Głównie nasz jadłospis powinniśmy oprzeć na owocach i rybach. Żywność nie powinna być przetworzona. Muszą dominować produkty zbożowe i warzywa. Warto też zastanowić się nad spożywaniem mleka, bowiem okazuje się, że dla dorosłego człowieka nie jest ono bardzo zdrowe. Niektórzy twierdzą, że mleko wypłukuje wapń za sprawą białka. Poza tym mleko jest dużym alergenem pokarmowym. Odrzucenie białej mąki, bowiem dostarcza jedynie kalorii, powinniśmy odrzucić też cukier i aspartam, który jest głównym składnikiem słodzików. Jest to jeden z najniebezpieczniejszych związków chemicznych. Można go znaleźć także w gumie do żucia bez cukru, w rozpuszczalnym kakao, w lekach, drinkach, napojach dietetycznych, rozpuszczalnej kawie i herbacie, mrożonych deserach, odświeżaczach oddechu etc. Obecnie w wielu napojach mleko zastępowane jest produktami sojowymi, zobacz więcej.